• Original research article
  • April 30, 2020
  • Open access

Poetry and Wine in Medieval China

Abstract

The article examines the poorly investigated in domestic sinology problem of interrelation of classical poetry and poets’ adhesion to wine as a source of inspiration and a means to expand consciousness. The author analyses works of the famous Tang Dynasty (618-907) poets who sought to go beyond the ordinary and to accentuate the need for harmony between a man and the nature. The social role of wine drinking as a means to strengthen friendly and creative ties among the educated classes is revealed. Special attention is paid to the “poet of wine” Li Bo who considered the relation of wine and poetry from the philosophical viewpoint.

References

  1. Духовная культура Китая: энциклопедия: в 5-ти т. / под ред. М. Л. Титаренко. М.: Восточная литература, 2007. Т. 2. Мифология. Религия. 869 с.
  2. Кобзев А. И. О философско-символическом смысле образов природы в китайской поэзии // Проблемы человека в традиционных китайских учениях: сб. статей / отв. ред. Т. П. Григорьева. М.: Наука, 1983. С. 140-152.
  3. Кузьмина Е. А. «Чаша вина плывет по излучине вод»: садовые развлечения китайских аристократов // Шаги/Steps. 2016. Т. 2. № 2-3. С. 299-316.
  4. «Стихи тысячи поэтов» [Электронный ресурс]: антология китайской поэзии «ши» VII-XVI вв. в новых переводах Бориса Мещерякова. URL: http://baruchim.byethost8.com/index.html (дата обращения: 25.03.2020).
  5. Сун Цзе. Вино в китайской поэзии // Россия и Китай: проблемы стратегического взаимодействия: сборник Восточного центра. 2015. № 16. Ч. 1. С. 112-119.
  6. Фицджеральд С. П. Китай. Краткая история культуры. СПб.: Евразия, 1998. 456 с.
  7. Cui Honghai. Wine and Wine Drinking in Ancient China // Общество и государство в Китае. 2015. Т. 45. № 2. С. 235-239.
  8. Huang Hsing-tsung. Science and Civilization in China. Cambridge: Cambridge University Press, 2000. Vol. VI. Biology and Biological Technology. Part 5. Fermentations and Food Science. 741 p.
  9. Li Zhenping. Chinese Wine: Universe in a Bottle. Beijing: China Intercontinental Press, 2010. 148 p.
  10. Liu J. The Art of Chinese Poetry. Chicago: The University of Chicago Press, 1966. 171 p.
  11. Loewe M. Zhang Qian. A Biographical Dictionary of the Qin, Former Han, and Xin Periods (220 BC - AD 24). Leiden: Brill, 2000. 838 p.
  12. Temple R. The Genius of China: 3,000 Years of Science, Discovery, and Invention. N. Y.: Simon and Schuster, 1986. 288 p.
  13. The Select Poems of Li Po / transl. by D. Hinton. N. Y.: New Directions Publishing, 1996. 160 p.
  14. 全唐诗简编. 高文 文主编. 上海: 上海古籍出版社, 1993. 2卷. 350页 (Полный сборник танской поэзии / гл. ред. Гао Вэнь. Шанхай: Шанхайское издательство древних книг, 1993. Т. 2. 350 с.).

Author information

Yurii Grigor'evich Smertin

Kuban State University

About this article

Publication history

  • Received: February 24, 2020.
  • Published: April 30, 2020.

Keywords

  • китайская поэзия
  • вино
  • эпоха Тан
  • культура
  • гармония
  • просветление
  • Ли Бо
  • Chinese poetry
  • wine
  • Tang era
  • culture
  • harmony
  • enlightenment
  • Li Bo

Copyright

© 2020 The Author(s)
© 2020 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)