• Original research article
  • December 31, 2019
  • Open access

YAKUT NATIONAL CUISINE: TRADITIONS AND MODERNITY

Abstract

The article examines the structure and peculiarities of the Yakut national cuisine strongly influenced by such factors as historical and ecological conditions, geographical environment and economic activity. For centuries, the Yakuts have preserved their nutritional traditions. Similar to other Turkic-Mongolian peoples, the Yakuts classify food into dairy products and meat products. According to the cultural tradition, the Yakuts start eating meat products in winter, after cattle slaughtering. In summer, after nationnal holiday Ysyakh and in the haymaking period, the Yakuts eat dairy products and fish. Vegetables and flour appeared in their ration with the arrival of the first Russian settlers.

References

  1. Васильев Г. Н. Сыма уонна атын астар. Дьокуускай: Кин. изд-та, 1993. 32 с.
  2. Кулаковский А. Е. Научные труды. Якутск: Кн. изд-во, 1979. 484 с.
  3. Маак Р. К. Вилюйский округ. М.: Яна, 1994. 592 с.
  4. Миддендорф А. Ф. Путешествие на север и восток Сибири. СПб.: Изд-во Имп. акад. наук, 1878. 242 с.
  5. Родионов Т. П. Национальная кухня: дорогу добрым традициям // Илин. 1997. № 1. С. 48-49.
  6. Саввин А. А. Пища якутов до развития земледелия (опыт историко-этнографической монографии). Якутск: Бичик, 2005. 275 с.
  7. Серошевский В. Л. Якуты: опыт этнографического исследования. М.: РОССПЭН, 1993. 714 с.
  8. Тарбахов И. И. Эн остуолун сахалыы астара (Национальные блюда вашего стола). Дьокуускай: Бичик, 1993. 64 с.
  9. Тырылгин М. А. Истоки феноменальной жизнедеятельности народа саха. Якутск: Бичик, 2000. 200 с.
  10. Худяков И. А. Краткое описание Верхоянского округа. Л.: Наука, 1969. 440 с.
  11. Шиманский А. Пища якутов // Известия Восточно-Сибирского отделения РГО. 1886. № 3. С. 310-319.
  12. Якутия: рекорды, самое первое, самое-самое. Якутск: Бичик, 2004. 256 с.

Author information

Vasilii Vasil'evich Illarionov

M.K. Ammosov North-Eastern Federal University

Tuyara Vasil'evna Illarionova

M.K. Ammosov North-Eastern Federal University

About this article

Publication history

  • Received: November 1, 2019.
  • Published: December 31, 2019.

Keywords

  • Якутия
  • традиции питания
  • культурное наследие
  • тюркская культура
  • белая (молочная) пища
  • черная (мясная) пища
  • Yakutia
  • nutritional traditions
  • cultural heritage
  • Turkic culture
  • dairy food (white food)
  • meat products (black food)

Copyright

© 2019 The Author(s)
© 2019 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)